Bellö marknad

Bellö marknad arrangeras sedan 1970-talet den första torsdagen i augusti varje år. Bellö marknad, eller som den hette förr Bellömo marken, är en gammal kreaturs- och varumarknad som har sitt ursprung långt bakåt i tiden. Det sägs att marknaden fanns redan på 1700-talet. Den hölls förr när bönderna hade avslutat sitt skördearbete i oktober.

Marknadsplatsen ägdes tidigare av bönderna i Bellesnäs som även arrangerade den förr i tiden.  Alvar Johansson från Ormanäs var också en drivande kraft med att arrangera Bellömo marken, han hade drivit den då i ca 46 år, dvs. sedan 1930-talet. Bellö Fornminnesförening övertog Bellö marknaden arrangemang i början av 1970-talet. 

Ett par av marknadens höjdpunkter idag är musikgudstjänsten i Bellö kyrka som församlingen ordnar, och serveringen av nygräddade våfflor utanför Bygdegården. Marknaden arrangeras i och omkring fornminnesparken av Bellö Fornminnesförening. Våffelförsäljningen började man med först på 1970-talet. 

På marknaden hittar man ett brett utbud av hantverkare, lokala produkter, bröd, grönsaker, blommor, ostar, korv, lotteri, godis, delikatesser, textilier m.m. Målet är att marknaden skall vara en genuin knallemarknad med mer kvalitet än kvantitet samt ett tillfälle för de lokala Bellö föreningarna att få intäkter. 

Marknadspriser 2024:

300 kr (inkluderar 3 meter) + 50 kr/extra per meter och 50 kr för el.
Betalas på plats, kontant eller med swish.
Anmälan: Marknadsansvarig Anders Andersson 073-027 8501

Bellö marknad Foto J.Lönnroth

Bellö marknad i Fornminnesparken