Välkommen

Välkommen till Bellö Fornminneföreningens hemsida. Här presenteras  Bellö socken och dess historia. Denna hemsida finns till för att visa det som föreningen har att erbjuda ifrån sitt insamlade material i form  av gamla fornfynd, arkiverat material, skänkta föremål och fotografier mm.  Om du vill stödja föreningen eller aktivt delta i vårt arbete för att bevara socknens historia är du hjärtligt välkommen att bli medlem i föreningen.  Aktiviteter som föreningen ordnar kommer att synas på sidan Senaste nytt.

 

”Den som österifrån, från Östra härad, kommer till Bellö, stannar gärna till inför den betagande synen vid byn Hässleberg. Nedanför ringlar vägen i brant sluttning mot sjön Bällen, och framför honom utbreder sig ett hänförande stycke Småland. Rakt fram ligger en glittrande blå sjö, där en bred och hög landtunga löper ut, på sin rygg bärande hus, och ladugårdar skarpt tecknade mot horisonten. Vad skulle byn heta om inte Bällesnäs?

Runt om sjön ligger byar, alla med ägorna i jämna och ofta branta sluttningar mot sjön. Nere bland träden skymtar kyrkbyn som navet i ett hjul, där ekrarna är vägar, bärande ut åt alla håll, till alla gårdar, och dit ingen i socknen har längre än den halva milen att fara. Vacker, liten och samlad ligger Bellö socken där, den plats, där Smålandssången är inspirerade och upplevd.”

Sven M Hultkvist (1916-2000)

 

Aktiviteter
Köp vykort